Hulp bij het maken van een sambal

Lekker zelf sambal maken! Heb je een recept voor sambal zet er maar bij.
Netherlands Gebruikersavatar

Topic Author
Reaper0162
Pepperoncini
Pepperoncini
Berichten in topic: 7
Berichten: 14
Lid geworden op: 19 augustus 2017 13:55
    Windows 10 Chrome
Ontvangen bedankjes: 2 keren

Hulp bij het maken van een sambal

aug 2017 19 15:16

Bericht door Reaper0162 » 19 augustus 2017 15:16

Hoi hoi,

ik ben vrijwel een newbie op het gebied van sambal maken. Ik heb al verschillende soorten geproefd die te koop zijn in de winkels en toko's
Nu wil ik eens een poging gaan wagen om zelf een heerlijke pittige sambal te maken. De soorten die ik tot nu toe uit de winkels, toko's en de ambachtelijke sambal makerijen heb vallen me toch vies tegen qua pittigheid.

In het verleden verschillende Gledeks geprobeerd, die zijn leuk maar ook niet meer pittig genoeg om mij te bekoren. De pittigste die ik tot nu toe geprobeerd heb is de carolina reaper sambal van Koningsvogel of Nonya maar daar vind ik de structuur niet goed van, wel is deze lekker pittig maar ook niet zoals je verwacht van een sambal met werelds pittigste peper!

Momenteel heb ik de Ghost pepper sambal van sambalkraam, (vergeef me als ik dit niet mag zeggen) Die is pittig maar niet wat ik verwacht had. Wel heeft deze voor mij die lekkere smeuïge structuur die ik dus mis bij bijvoorbeeld de reaper sambal.

Ik ben dus op zoek naar wat tips om een soortgelijke sambal te creëren.

Wat zijn zoal de ingrediënten in de meeste sambals? Buiten de pepers natuurlijk ;)
Wat gebruik je om iets houdbaar te maken?
Moet een sambal altijd worden gekookt (pruttelen)?
Ik houd niet van gebakken sambals dus daar hoef ik niets over te weten.

Uiteraard heb ik al wat recepten hier voorbij zien komen, die heb ik dan ook opgeslagen.

Ik wist ook niet zeker of ik dit bericht hier mocht plaatsen maar kon zo 1,2,3 niet gauw vinden waar ik dat wel zou mogen.

Netherlands Gebruikersavatar

Habanero
Administrator
Administrator
Berichten in topic: 6
Berichten: 5708
Lid geworden op: 12 mei 2011 16:45
    Windows 10 Mozilla
Verstuurde bedankjes: 120 keren
Ontvangen bedankjes: 333 keren
Gender:

Re: Hulp bij het maken van een sambal

aug 2017 19 15:56

Bericht door Habanero » 19 augustus 2017 15:56

je mag hier alles vragen en merken mag je gewoon noemen hoor , geen enkel probleem ;)

Over je vraag over conserveren ; viewtopic.php?f=25&t=2793&p=38799&hilit ... ren#p38799
Ik gebruik zelf sorben als conserveermiddel , het is schimmel en bacteriedodend en maakt mijn brouwsels een jaar houdbaar , er is ook niks engs aan , het zit bijvoorbeeld ook in fanta ;)

En niet alle sambals worden gekookt , oelek zoals we die kennen is een rauwe sambal met als conservator azijn en zout , in plaats van koken verkrijgt dit zijn smaak door een fermentatie proces .

Netherlands Gebruikersavatar

Topic Author
Reaper0162
Pepperoncini
Pepperoncini
Berichten in topic: 7
Berichten: 14
Lid geworden op: 19 augustus 2017 13:55
    Windows 10 Chrome
Ontvangen bedankjes: 2 keren

Re: Hulp bij het maken van een sambal

aug 2017 19 16:32

Bericht door Reaper0162 » 19 augustus 2017 16:32

Ik zou dus een oelek kunnen maken van vrijwel iedere peper die ik zou willen?
Dat fermenteren, hoe gaat dat in zijn werk? Door gewoon het potje enkele dagen laten staan of hoe moet ik dat zien?

Netherlands Gebruikersavatar

Habanero
Administrator
Administrator
Berichten in topic: 6
Berichten: 5708
Lid geworden op: 12 mei 2011 16:45
    Windows 10 Chrome
Verstuurde bedankjes: 120 keren
Ontvangen bedankjes: 333 keren
Gender:

Re: Hulp bij het maken van een sambal

aug 2017 19 19:51

Bericht door Habanero » 19 augustus 2017 19:51

Dat fermenteren luistert nogal nauw , en je moet oppassen voor botulisme .

viewtopic.php?f=25&t=472&p=4891&hilit=fermenteren#p4891

viewtopic.php?f=25&t=1930&p=25427&hilit ... ren#p25427

Netherlands Gebruikersavatar

Topic Author
Reaper0162
Pepperoncini
Pepperoncini
Berichten in topic: 7
Berichten: 14
Lid geworden op: 19 augustus 2017 13:55
    Linux Chrome
Ontvangen bedankjes: 2 keren

Re: Hulp bij het maken van een sambal

aug 2017 23 10:57

Bericht door Reaper0162 » 23 augustus 2017 10:57

Hoeveel sorben gebruim je per 100 gram pepers?

Toegevoegd in 15 minuten 53 secondes:
Ik hoorde hier en daar ook dat je wat sambal van een potje uit de supermarkt erdoor kan roeren om te conserveren. 1 theelepeltje door een potje van 200 gram ofzo. Kan je nagaan hoeveel e nummers er in een conimex potje zitten.

Netherlands Gebruikersavatar

Habanero
Administrator
Administrator
Berichten in topic: 6
Berichten: 5708
Lid geworden op: 12 mei 2011 16:45
    Windows 10 Mozilla
Verstuurde bedankjes: 120 keren
Ontvangen bedankjes: 333 keren
Gender:

Re: Hulp bij het maken van een sambal

aug 2017 23 12:00

Bericht door Habanero » 23 augustus 2017 12:00

Gaat per liter - 2 tot 4 ML per liter saus of sambal .



https://www.brouwland.com/nl/onze-produ ... Z1f3eSQx9A

Netherlands Gebruikersavatar

Topic Author
Reaper0162
Pepperoncini
Pepperoncini
Berichten in topic: 7
Berichten: 14
Lid geworden op: 19 augustus 2017 13:55
    Windows 10 Chrome
Ontvangen bedankjes: 2 keren

Re: Hulp bij het maken van een sambal

aug 2017 23 13:05

Bericht door Reaper0162 » 23 augustus 2017 13:05

Top, ga ik daar eens kijken.

En dan heb je in principe geen zout, azijn etc... meer nodig om houdbaar te houden, enkel de zout, azijn enzo dan toevoegen voor de smaak?

Netherlands Gebruikersavatar

Habanero
Administrator
Administrator
Berichten in topic: 6
Berichten: 5708
Lid geworden op: 12 mei 2011 16:45
    Windows 10 Mozilla
Verstuurde bedankjes: 120 keren
Ontvangen bedankjes: 333 keren
Gender:

Re: Hulp bij het maken van een sambal

aug 2017 23 14:58

Bericht door Habanero » 23 augustus 2017 14:58

Precies , dat was ook mijn motivering om sorben te kopen destijds .
Met de natuurlijke conserveermiddelen smaakte elke saus die ik maakte zuur vanwege de hoeveelheid azijn of citroen .

Netherlands Gebruikersavatar

Topic Author
Reaper0162
Pepperoncini
Pepperoncini
Berichten in topic: 7
Berichten: 14
Lid geworden op: 19 augustus 2017 13:55
    Windows 10 Chrome
Ontvangen bedankjes: 2 keren

Re: Hulp bij het maken van een sambal

aug 2017 23 15:50

Bericht door Reaper0162 » 23 augustus 2017 15:50

Dat vermoeden had ik dus ook inderdaad. Goeie tip!
Ik ga dit zeker aanschaffen want er gaat toch niets boven de smaak van de pepers zelf :D

Netherlands Gebruikersavatar

Habanero
Administrator
Administrator
Berichten in topic: 6
Berichten: 5708
Lid geworden op: 12 mei 2011 16:45
    Windows 10 Mozilla
Verstuurde bedankjes: 120 keren
Ontvangen bedankjes: 333 keren
Gender:

Re: Hulp bij het maken van een sambal

aug 2017 23 16:52

Bericht door Habanero » 23 augustus 2017 16:52

Om het nauwkeurig af te meten heb ik destijds een spuitje van 10 ML gekocht bij de apotheek ;)

Terug naar “Sambal maken”