Milieuvriendelijke Bestrijdingsmiddelen.

Vragen en antwoorden over ziektes en plagen. Wat te doen tegen insecten zoals spint en luizen enz.
Netherlands Gebruikersavatar

Topic Author
Quido
VIP
Berichten in topic: 2
Berichten: 1705
Lid geworden op: 04 september 2012 09:48
Locatie: Enschede
    Windows 10 Firefox
Verstuurde bedankjes: 73 keren
Ontvangen bedankjes: 34 keren
Gender:

Milieuvriendelijke Bestrijdingsmiddelen.

mei 2014 12 12:32

Bericht door Quido » 12 mei 2014 12:32

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

In principe zijn er 3 vormen van mengsels van planten die je kunnen helpen bij de bestrijding van beestjes.

# Thee: Een thee maak je van planten en water; je kookt de plantendelen ( vers of gedroogd ) in water, laat dit afkoelen en dan verdun je het. De werking is niet zo heel sterk maar de bijwerkingen ( zoals mogelijk bladverbranding ) zijn ook niet zo sterk.

# Extract: Een extract maak je op de zelfde manier als een thee maar een extract verdun je zelden of niet en ze is dus veel sterker, meer geschikt voor een echte plaag waar snel iets aan gedaan moet worden. Pas wel op want op zonnige dagen kan het vernevelen van een extract op een plant wel leiden tot bladverbranding.

# Gier: Een gier maak je door verse of gedroogde plantendelen aan koud water toe te voegen en dit in een emmer enige dagen tot zelfs 1 tot 2 weken te laten staan, tot de plantendelen zijn gaan rotten. Het water stinkt dan heel erg en kan dan verdund of onverdund worden gebruikt.

Hieronder volgen dan een aantal planten waar je 1 van de bovenstaande 3 oplossingen van kunt maken. Per soort kan je ook zien waar je de thee, extract of gier voor kunt gebruiken.

# Alsem ( extract ).

Tegen rupsen, luizen.

Recept: 100 gram van gedroogde alsemplanten met 1 liter water 20 minuten koken. Dan 1 dag laten trekken, zeven, wat zachte zeep toevoegen. Verdun vervolgens 1 deel op 4 delen water.

# Brandnetel ( extract ).

Tegen luizen.

Recept: Pluk een flinke bos verse brandnetels. 20 tot 30 minuten koken, laat dit 1 dag afkoelen en rusten en daarna zeven. Wat zachte zeep aan toevoegen en goed mengen.

# Brandnetel ( gier ).

Plantversterkend en bladbemesting.

Recept: Zet een flinke bos jonge brandnetels 2 weken lang in een emmer water, door het gistingsproces worden voedingstoffen aan het water afgegeven. Bij zonnig weer moet je soms wat water bij schenken ( verdamping ). Zeef na 2 weken het mengsel, het bevat dan stikstof en calcium en je kunt het dan gieten bij planten die daar baat bij hebben koolsoorten, prei, bladplanten etc. ). Giet bij de wortel en niet op het blad i.v.m verbranding.

# Goudsbloemengier.

Algemeen plantversterkend.

Recept: Doe 1 kg verse plantendelen in een emmer met 10 liter water, 2 weken lang. Zeef het na 2 weken en verdun het 1 op 10 liter water. Giet bij de wortels van planten die van nature niet zo sterk zijn of gevoelig zijn voor ziekten en aantastingen ( komkommers, rozen, aubergines, etc. ). Niet op het blad gieten !!

# Kamille-extract.

Tegen luizen.

Recept: Pluk een flinke hand vol verse bloemen en laat deze enkele uren in wat lauw water weken. Daarna zeven, een lepel zachte zeep toevoegen en oplossen en dan onverdund vernevelen ( ook onder de bladeren ). Bij bewolkt weer gebruiken i.v.m verbranding.

# Knoflook.

Preventief tegen schimmels, algemeen plantversterkend, preventief tegen insecten en meeldauw.

Recept knoflookthee: Snijd 5 knoflookbollen in stukjes en giet er een liter kokend water op, laat dit 24 uur trekken en zeef het daarna. Voeg dan 3 liter water toe ter verdunning en vernevel dit over de plant, 1 week lang en dagelijks. Helpt tegen meeldauw.

Recept knoflookextract: Snijd 1 grote knoflookbol in stukjes en overgiet dit met liter kokendheet water. 24 uur laten trekken en onverdund gebruiken ( op bewolkte dagen ).

Recept knoflookgier: Snijd 10 grote knoflookbollen in stukjes en overgiet dit met 2 liter kokendheet water. Laat dit dan afkoelen en voeg er dan nog eens 5 liter water aan toe. Laat dit mengsel staan tot ze gaan gisten ( afhankelijk van de temperatuur maar ongeveer een week ), daarna zeven en vernevelen op bewolkte dagen.

# Heermoes ( extract).

Tegen alle soorten schimmels.

Recept: Pluk verse loof dat je enkele dagen goed laat drogen. Kook dan 50 gram gedroogd loof, 20 minuten lang in 1,5 liter water. Laat dit dan afkoelen en 24 trekken. Zeven, een eetlepel zachte zeep toevoegen en dan 1 op 4 liter verdunnen met water. Vernevel dit op een bewolkte dag.

# Uien ( gier ).

Tegen luizen, rupsen en preventief tegen schimmels.

Recept: Doe 200 gram gedroogde uienloof/schillen in een emmer met 10 liter water en laat deze 1 week staan. Zeef het en voeg 2 eetlepels zachte zeep toe. Verdun 1 op 15 liter water, vernevelen bij bewolkt weer.

# Rabarberblad ( extract ).

Tegen luizen, rupsen. Witte en koolvlieg.

Recept: Pluk 1 kilo rabarberblad, snijd deze in repen en kook dit 20 minuten in 2 liter water. Af laten koelen, zeven en voeg 1 eetlepel zachte zeep toe. Verdun dit 1 op 4 liter water en vernevelen op bewolkte dagen.

Tevens kun je van rabarber ook een gier maken, deze kan je bij de wortels gieten en werkt '' algemeen '' plantversterkend.

# Symphytum ( smeerwortel) ( gier ).

Is zeer rijk aan stikstof en kalium, bemesting voor vrucht en koolgewassen.

Recept: Pluk 1 kilo verse plantendelen en doe dit in een emmer met 10 liter water. 2 weken laten staan en elke dag roeren, zo nodig water bijvoegen. Na 2 weken zeven en verdun dit 1 op 15 liter water. Vernevelen bij bewolkt weer.

# Bier.

Een val maken voor slakken.

Recept: Vul een bakje of potje met een flinke laag bier. Graaf dit tot aan de rand in of gelijk met de grond. Slakken kunnen er nu makkelijk in en houden van bier. Het bier wel regelmatig verversen en elke dag de potjes/bakjes even na kijken en de slakken weghalen.

Tenslotte: Het kopen van middelen.

# Escargo.

Tegen slakken.

Escargo is biologisch en meer informatie kan je daarover vinden op website van Ecostyle.

# Pyrethrum.

Bestrijding van alle zuigende en vretende insecten.

Pyrethrum is een chrysant-achtige plant, waarvan biologisch een aftreksel word gemaakt.

Bron : http://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/mi ... smiddelen/

Gebruikersavatar

Blink
Jalapeno
Jalapeno
Berichten in topic: 1
Berichten: 145
Lid geworden op: 01 januari 2014 15:14
Locatie: Oranjestad, Aruba
    unknown unknown

Re: Milieuvriendelijke Bestrijdingsmiddelen.

mei 2014 12 13:10

Bericht door Blink » 12 mei 2014 13:10

Bedankt voor het delen, erg waardevolle informatie!

Vooral hier zijn dit soort middeltjes/weetjes heel erg belangrijk, want er is genoeg ongedierte hier, en het aanbod van bestrijdingsmiddelen is heel erg beperkt, en veelal niet-biologisch van aard. Dus juist dan komt dit soort informatie erg goed van pas....

Alleen: weet je toevallig iets voor schorpioenen of leguanen? Dat mis ik dan weer in je verhaal ;) :lol:

Netherlands Gebruikersavatar

Mi6lou
Infinity
Infinity
Berichten in topic: 1
Berichten: 1568
Lid geworden op: 31 januari 2014 18:48
    unknown unknown
Verstuurde bedankjes: 386 keren
Ontvangen bedankjes: 156 keren
Gender:

Re: Milieuvriendelijke Bestrijdingsmiddelen.

mei 2014 12 14:22

Bericht door Mi6lou » 12 mei 2014 14:22

wow, handige lijst! nice search job Quido! :thumbsup: :thumbsup:

Gebruikersavatar

Kaatje
Jalapeno
Jalapeno
Berichten in topic: 1
Berichten: 160
Lid geworden op: 12 februari 2013 21:25
    unknown unknown

Re: Milieuvriendelijke Bestrijdingsmiddelen.

mei 2014 12 16:53

Bericht door Kaatje » 12 mei 2014 16:53

Super !
Thnx.
Groetjes Kaatje

Netherlands Gebruikersavatar

Topic Author
Quido
VIP
Berichten in topic: 2
Berichten: 1705
Lid geworden op: 04 september 2012 09:48
Locatie: Enschede
    unknown unknown
Verstuurde bedankjes: 73 keren
Ontvangen bedankjes: 34 keren
Gender:

Re: Milieuvriendelijke Bestrijdingsmiddelen.

aug 2014 01 14:08

Bericht door Quido » 01 augustus 2014 14:08

Iedereen heeft natuurlijk al last van de ongewenste huisdieren enzovoort. Dus als jullie nog meer tips/oplossingen/middeltjes hebben/weten. Laat het dan even weten in deze topic, ik denk dat een aantal leden het op prijs zullen stellen !

Terug naar “Ziektes en plagen”